20 Kasım 2012 Salı

Fotoğraf çekim teknikleri


Bir süre önce 10marifet.org sitesinde paylaşmış olduğum fotoğraf çekme teknikleri başlıklı yazımı blog'da da paylaşmak istedim.
Bu yazıya gelen yorumları ve yorumlara verilen yanıtları ise adresinde bulabilirsiniz.


Merhabalar, söz verdiğim konu hakkında kolay anlaşılabilir ve uygulanabilir olmasına dikkat ederek birkaç bilgi derledim. Yaptığımız eserlerin fotoğraflarını evlerimizde, kendi imkanlarımızla çekiyor olduğumuz için bu yazıda özellikle çok teknik  ve yardımcı ekipmana ihtiyaç duyulmadan, eserleri doğru bir şekilde nasıl fotoğraflayabileceğinizi kendi tecrübelerime dayanarak yazmaya çalışacağım.
Öncelikle gerekliler:
Fotoğraf makinesi (daha önce benim hangi makineyi kullandığım sorulmuştu; Canon Powershot SX IS kullanıyorum), telefon ile de fotoğraf çekmek elbette mümkün ancak piksel çözünürlüğünün yüksek olmasına dikkat etmek gerek. Şu an piyasada oldukça ekonomik ve işe yarayan dijital fotoğraf makineleri var. İmkanlar elveriyorsa bir tane edinmekte fayda var.
Fotoğraf çekim teknikleri
Kullandığım fotoğraf makinesi.
Sonsuz fon tabir edilen bir düzenek oluşturmak gerekiyor. Bu teknikle ilgili bilgiyi daha sonra paylaşacağım. Tek başına ele alınması daha uygun olur ve pratikte biraz daha destek elemana ihtiyaç duyulan bir teknik.
Bu yazıda beyaz bir raf kullanarak nasıl verim alınabileceğini anlatmaya çalışacağım.
Fotoğraf çekim teknikleri

Kullanabileceğiniz beyaz raf için bir örnek.
Ben genellikle bunu kullanmayı tercih ediyorum. Beyaz bir raf (dolap içlerinden çıkarabilirsiniz veya yapı marketlerinden uygun ölçüye göre satın alabilirsiniz)
Fotoğrafları mümkünse gün ışında çekmek en doğrusu. Yapay ışıklandırma hem fotoğraflamak üzere olduğumuz nesnelerin renklerinde sapmalara neden oluyor hem de doğru ışıklandırmayı sağlamak için ayrı bir düzenek oluşturmak gerekiyor. (Bu konudan da bahsedeceğim)
Gün ışında fotoğraf çekmenin faydasını görebilmek için tavsiye edeceğim zaman akşam üzeri, güneş batmadan öncesidir. Güneş tam tepede olduğunda ışık doğrudan nesnenin üzerine gelerek fazla parlamasına ve renklerin yok olmasına veya değişmesine neden olur. Parlak ışığın oluşturduğu etki ile nesnenin hatları da kırılır ve doğru sonuç alınamaz.
Burada fotoğraflayacağımız nesnenin yapısı da çok önemli, nasıl bir fotoğraf elde etmek istediğimiz de. Dolayısı ile tüm bu etkenler doğrultusunda gün ışığı en iyi seçenek. Daimaya yakın bir oranda iyi sonuç veriyor.
Gün ışığında fotoğraf çekmek için sokağa çıkmak gerekmiyor. Belirleyeceğiniz bir pencerenin pervazına beyaz rafı, gerekirse dengede durmasını sağlamak amacı ile altını veya bir tarafını besleyerek yerleştirin. Rafın üzerinde tek bir toz tanesi, leke, çizik olmamasına özen gösterin. (photoshop programı veya benzeri bir fotoğraf düzenleme programı kullanmayacaksanız, özellikle dikkat edilmeli)
Fotoğraflamayı seçtiğiniz nesneyi temizleyin, düzeltin, ayarlayın yani siz onu tasarlarken nasıl olması gerektiğini düşündüyseniz o hale getirin. Aynı program dahilinde birden fazla nesneyi fotoğraflayacaksanız hepsini bu şekilde hazır edin ve yakınınıza getirin.
Önce düşünün. Elinizdeki nesneye bakın. O nedir, ne amaçla kullanılır, renkleri, yapısı, özelikle vurgulanmasında fayda olacak bir detayı var mı, öne çıkan nitelikleri nedir, benzer ürünlerle gruplanabilir mi, gibi…
Bu kısım gerçekten önemli ve keyifli.
Nesnenin nasıl görünmesini istediğinizi belirledikten sonra bunu rafın orta kısmına yerleştirelim. Şimdi; bu teknikte sonsuz fon kullanmadığımız ve bir raf kullandığımız için tek beyaz zemin bu raf. Yani fotoğraf makinesinin açısını ayarlarken nesneye tam paralel durulmamalı, aksi halde fotoğrafınızda bulunmaması gereken diğer yerleri de karenin içine alırsınız. Deneyin. Eğilin kalkın, doğru açıyı bulun. Tavsiye: ben fotoğraf çekerken nesnenin üzerinden hafif aşağı doğru bir açı ile çekiyorum. Deneyerek bulabilirsiniz.
Basın deklanşöre. Kontrol edin. Gördüğünüzden tatmin olmuş olsanız dahi birkaç tane daha aynı fotoğraftan çekin. Sonra açıyı değiştirin. Nesnenin yandan görünüşü, üstten görünüşü, portre görünüşü temel karelerdir. Bunlardan sonra hayal gücünüzü kullanın. Kompozisyonlar oluşturun. Örneğin; benzer nesneleri birarada da görüntüleyin. (bileklik grupları, yüzük grupları vb…)
Aynı nesne için belki onlarca fotoğraf çekmeniz gerekecek ve onların içinden sadece 2 veya 3 tanesi kullanılabilir olacak.
Ve… çok profesyonel olmayan, basit ve işe yarar sonuçlar elde etmenizi sağlayacak olan bazı fotoğraf düzenleme programlarından birini önermek isterim. Photoshop ve benzeri programları kullanmadan, çekmiş olduğunuz doğru (ışık, açı, renkler vs…) fotoğrafların zemin renginde düzeltme yaparak fayda sağlıyor ve gerçekten kolay.
Nasıl kullanılacağı anlatılmış ancak ben biraz daha basit hale getirmeye çalışacağım;
Öncelikle üye olunuyor.
Fotoğraf çekim teknikleri
Belirtilen site için (pembe ile) hesabınız varsa, onunla direkt oturum açabilirsiniz. Yoksa, üye olmanız gerekiyor.
Oturum açtıktan sonra fotoğrafı yüklüyoruz:
Fotoğraf çekim teknikleri
“upload photo” düğmesine basıp fotoğrafın yüklenmesini bekliyoruz.
Fotoğraf yüklendikten sonra başka bir ekran geliyor:
Fotoğraf çekim teknikleri
Yüklediğiniz fotoğraf düzenleme için hazır. Yukarıda görünen sarı işaretleme kalemi düğmelerinden sağdakini seçerseniz (magic yazan) seçimi kendisi tamamlar. Diğeri işi tamamen size bırakır.
Düzenlemeye başladık. Nesnenin tamamını ve varsa gölgesini bu şekilde boyuyoruz.
Fotoğraf çekim teknikleri
Devam edip tamamlıyoruz. Siz boyamayı durdurduğunuzda, bulunduğunuz ekranın sağ tarafında bir faaliyet başlayacak.
Görelim;
Fotoğraf çekim teknikleri
Bitirdik.
Fotoğraf çekim teknikleri



Onayı aldık. Nereden anladık: finish yazan düğmenin üzerindeki siyah karede hiç kırmızı işaret yok. Şimdi finish düğmesine basabiliriz.
Ya böyle olmasaydı? O zaman o siyah kare şöyle olacaktı:
Fotoğraf çekim teknikleri
Görüldüğü gibi nesnenin boyanmamış yerleri var ve siyah kutuda da bu bölgelerin boyanması gerektiği kırmızı ile gösteriliyor.
Bazen daha küçük alanalar için de bu uyarıyı görebilirsiniz. Siz tamamını boyadığınızı düşünürken gölgelerde açıklıklar kalabilir. Bu kutu size yol gösteriyor.
Düzelttikten sonra finish düğmesine basıp, değişikliğin yapılmasını bekliyoruz.
Fotoğraf çekim teknikleri
İşte! Fotoğraf hazır. Bilgisayara kaydetmek için “download” düğmesine basıyoruz.
Hepsi bu kadar. (şimdilik)
Çok önemli: bu programdan fayda görebilmek için fotoğrafların zemininin beyaz veya tam siyah olması gerekiyor. Aksi halde işe yaramayacaktır. Program sadece zemin düzeltmesi/aydınlatması için kullanılıyor. Fotoğraflarınızın rengi ve ışığı üzerinde etkisi yoktur. İyi fotoğrafları siz çekeceksiniz artık, değil mi :)
Aklıma gelen, toparlayabildiğim bilgiler bunlar. Umarım açıklayıcı ve işe yarar bir şeyler bulabilirsiniz. Konu ile ilgili aklınızda soru işaretli oluşursa, merak ettiğiniz konular varsa, lütfen sormaktan çekinmeyin. Memnuniyetle yardımcı olmaya çalışırım.
Not: Burada belirttiğim tüm yorumlar, kendi tecrübelerime dayanarak oluşturulmuş, basit ve uygulanabilir olmasına gayret edilerek düzenlenmiştir. Evinde, el emeğini fotoğraflamak isteyen kişiler için destek sağlanması amaçlanmıştır.
Saygılar, sevgiler…
Özge.









3 yorum:

  1. Merhaba Glia, ellerine sağlık çok beğendim! :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de çok sevindim! :)
    Teşekkürler SED...

    YanıtlaSil
  3. tüm dıleklerının gercekleşegı mutlu bır yıl dılerım canımmmm

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...